Piilotetut tiedot
Kirjanmerkit
Käyttöohjeet
1. Ontologian/sanaston valinta

ONKI-selaimen avulla voit tutustua helposti eri ontologioihin ja sanastoihin. Voit valita käyttöösi jonkin näistä integroimalla sovelluksesi ONKI-palveluun tai vaihtoehtoisesti voit ladata ontologian/sanaston sisällön ONKI-selaimen kautta ja käyttää sitä sovelluksessasi ontologian/sanaston käyttöehtojen sallimalla tavalla.

Voit myös luoda oman ontologiasi/sanastosi ja ladata sen ONKI-palveluun. Ladattavan ontologian/sanaston voit luoda tyhjästä tai muokkaamalla jotain ONKIsta löytyvää ontologiaa/sanastoa. ONKIiin ladattavan ontologian/sanaston formaattina voit käyttää joko SKOS- tai OWL-formaattia. Sanastojen ja luokitusten esitystavaksi ONKI-palvelun ylläpitäjä suosittaa SKOS-formaattia, kun taas rikkaammat ontologiat lienee mielekkäintä esittää OWL-kielen avulla. Ontologia/sanasto-tiedoston voit tuoda ONKI-palveluun lataus-lomakkeen kautta. Lomakkeen täytettyäsi ontologiasi/sanastosi julkaistaan ONKI-palvelussa noin muutaman arkipäivän sisällä.


2. ONKI-palvelun käyttö tiedonhaussa ja sisällönkuvailussa

ONKI-palvelun käyttö tiedonhaussa ja/tai sisällönkuvailussa on ilmaista mutta se vaatii rekisteröitymisen. Rekisteröinnissä pyydettäviä tietoja käytetään yleiskuvan saamiseen siitä, mitä ja miten paljon palveluita käytetään ja kenen toimesta. Voimme myös hyödyntää sähköpostiosoitteita vakituisten käyttäjien informoimiseksi tärkeistä muutoksista palveluun liittyen.

ONKI-valitsin

Tekemälläsi tiedonhaku- ja sisällönkuvailu-lomakkeella ONKI-valitsinta voi hyödyntää älykkäänä tekstilaatikko-kenttänä. Käyttäjän kirjoittaessa kenttään tekstiä ONKI-valitsin tarjoaa valmiita vaihtoehtoja kentän alapuolelle. Vaihtoehtojen rajaus perustuu valittavien käsitteiden kirjoitusasuun, jota voidaan ONKI-valitsimessa rajoittaa jokerimerkkien avulla. Vaihtoehdot haetaan ONKI-palvelussa julkaistusta ontologiasta/sanastosta tai näiden osasta riippuen valituista käyttöasetuksista, jotka määritellään ONKI-valitsimen käyttöönotto-lomakkeella.

Sisällönkuvailussa valinta kohdistetaan yhteen käsitteeseen (esim. museoesineen tyyppi: kirveet), mutta tiedonhaussa ONKI-valitsinta voidaan käyttää myös haun laajennukseen ontologian suhdetietoa hyväksikäyttäen. Esimerkiksi valittaessa työkalut-hakusana museoesineiden hakulomakkeella hakuehtoihin voidaan lisätä automaattisesti mm. seuraavat hakutermit: kirveet, sirkkelit, taltat, jne.

Koneelliset rajapinnat

Koneellisten rajapintojen (Web service ja HTTP) kautta voit hyödyntää ONKIa ONKI-valitsinta joustavammin. Joustavuudelle oli tarvetta mm. SeCossa kehityssä SAHA-metatietoeditorissa, jonka toteutuksessa päädyttiin hyödyntämään ONKIn web service -rajapintaa ONKI-valitsimen sijaan. Web service -rajapinnan kautta voit kysyä mm. käsitteiden yksilöintitunnuksia (URI) vastaavia nimiä eri kielillä. Rajapinnan käyttöön pääset tutustumaan testisivun kautta, johon on kuvattu tarkemmat ohjeet käytöstä.
Lisätietoja sulje
Palaute sulje
Vaihda käyttöliittymän kieltä.

Huom! Valinta ei vaikuta ontologioiden ja sanastojen kieleen.
Yleinen suomalainen ontologia - YSO/ALLSO

Yleinen suomalainen ontologia YSO on tarkoitettu yleisontologiaksi, joka linkittää yhteen eri alojen ontologioita. Se perustuu laajasti käytettyyn Yleiseen suomalaiseen asiasanastoon (YSA), jota ylläpitää Kansalliskirjasto. Semanttisen laskennan tutkimusryhmän tutkijat ovat rakentaneet Yleisen suomalaisen ontologian FinnONTO-projektissa osallistujaorganisaatioiden tuella. YSO-työssä tärkein yhteistyökumppani on ollut Kansalliskirjasto. Ontologia on rakennettu suomen kielen käsitteiden perusteella. Käsitekokonaisuuteen on lisätty yläkäsitteistö, jonka mukaiseen hierarkiaan asiasanaston käsitteet on järjestetty. Ontologia sisältää yläluokka-alaluokkasuhteita, assosiatiivisia suhteita ja uutena käsitetyyppinä, joka asiasanastosta puuttuu, osa-kokonaisuussuhteita. Olemassa olevat hierarkkiset suhteet on tarkistettu karkealla tasolla ja uusi suhteita on lisätty tarpeen mukaan. Koska alkuperäinen asiasanasto sisältää monimerkityksisiä sanoja, sanojen merkitykset on monissa tapauksissa pyritty selkeyden vuoksi eriyttämään lisäämällä uusia käsitteitä. Yleistä suomalaista ontologiaa voidaan käyttää erilaisten aineistojen kuvailuun. Ontologian yhtenäinen hierarkia auttaa luomaan tarkkoja ja yhdenmukaisia sisältökuvauksia. YSAsta tulevien tietojen lisäksi ontologiaan on lisätty englanninkielisiä vastineita ja ruotsinkieliset Allärs-asiasanastoon perustuvat vastineet on tarkistettu ontologian hierarkiaa apuna käyttäen.

Uusia toimintoja
Voit piilottaa tarpeettomia
käsitteiden tietoja.
Oikotiet
Pidä muistissa
usein tarvitut käsitteet.
Käsitteen tyyppi:
Hakukieli:
Näytä suhteet:


Hae käsitettä:
Huom! Seuraavat tulokset kuuluvat toiseen ontologiaan tai sanastoon.X
Millä hakuehdoilla haluaisit hakea? Voit selata kaikkia käsitteitä *-haulla.
3
3D Studio MAX, 3D-elokuvat, 3G-tekniikka
4
4G-tekniikka, 4H-kerhot
a
A-klinikat, A-vitamiini, A(H1N1)-virus, A(H5N1)-virus, AA-liike...
b
B-vitamiini, B-vitamiinit, B12-vitamiini, B6-vitamiini, baarimestarit...
c
C-kieli, c-reaktiivinen proteiini, C-vitamiini, C#, C++...
d
D-vitamiini, dadaismi, Dalcroze-rytmiikka, dalit-teologia, dalitit...
e
E-liike, E-vitamiini, E80-kirjailijatapaaminen, Easy Adobe Premiere Elements, ECHO-virukset...
f
faabelit, faaraokoira, faaraot, faasit, Fabryn tauti...
g
gaelit, galagot, galaksit, galegon kieli, galleristit...
h
Haagin lastensuojelusopimus, Haagin vuoden 1954 yleissopimus, haahka, haaksirikot, haalarit...
i
I-solutauti, ibizanpodenco, ibuprofeeni, ICD, ICF...
j
J. V. Snellman 200 vuotta -juhlavuosi, J2EE, J2ME, J2SE, jackrussellinterrieri...
k
K-mies, K-vitamiini, kaakao (juomat), kaakao (kooste), kaakao (nautintoaineet)...
l
laadinta, laadunarviointi, laadunhallinta, laadunvalvonta, laadunvarmistus...
m
M-teoria, maa- ja metsätaloushallinto, maa-aineksen otto, maa-aines, maa-aineslaki...
n
naakka, naali, naamiaiset, naamiaispuvut, naamiointi...
o
obeliskit, Oberon, obinugrilaiset, obinugrilaiset kansat, obinugrilaiset kielet...
p
paahtimot, paalaus, paalut, paalutus, Paanajärven kansallispuisto...
q
QBasic, qi gong, QR-koodit, QSR NVivo, Qstock...
r
R Commander, R-kieli, raadot, raajat, raaka-aineet...
s
saagat, saaliit, saalistus, saalit, saamelaiset...
t
T-solulymfooma, taajamahydrologia, taajamametsät, taajamat, taajuus (fyysiset ominaisuudet)...
u
ubiikkiyhteiskunta (kooste), ubiikkiyhteiskunta (muutos), ubiikkiyhteiskunta (yhteiskuntajärjestelmät), ubikinoni, Ubuntu...
v
vaa'at, vaahdot, vaahdotus, Vaahersalon kartano, vaahtera...
w
wabi-sabi, Waenerberg-talo, wagnerismi, WAIS-testi, walesinspringerspanieli...
x
XC, XE, XML
y
yaquit, ydinaseet, ydinaseettomat valtiot, ydinaseettomat vyöhykkeet, ydinasevaltiot...
z
zapadnikit, zapatistit, zarathustralaisuus, Zeitgeist-liike, zenbuddhalaisuus...
å
Åvikin kartano
ä
ähky, Ähtärin eläinpuisto, Ähtärin taistelu, äidinkielenopettajat, äidinkieli (kieli)...
ö
öljy, öljy -- hinnat, öljy-yhtiöt, öljykasvit, öljykentät...